Jaký první recept sem dát? Jeden z nejjednodušších a nejvariabilnějších a nejoblíbenějších..
Selská, nebo také bramborová omeleta, ve Španělsku tortilla.
Co budeme potřebovat?
- brambory
- vajíčka
- cibuli
- sůl
- pepř
Jak na to?
Na pánvi rozehřejte olej, nebo rozpusťte máslo či sádlo, přidejte nakrájenou cibulku. Já krájím na kolečka, dávám jí tam trochu, přeci jen prim mají hrát brambory a vajíčka. Uvařené brambory (může to být zbytek brambor z předchozího jídla, nebo si je můžete uvařit ve slupce jen pro tuhle příležitost) přihodíme do pánve, když cibulka trochu změkne. Pozor! Pokud jste vařili brambory ve slupce, nezapomeňte je oloupat (u nových to není třeba) a hlavně nakrájet na kousky (velikost dle osobní libosti).
Brambory s cibulí na pánvi občas promíchejte a otočte ať se opečou pokud možno ze všech stran. Osolte opepřete. Když začnou být brambory lehce opečené přichází čas na přidání vajíček. Omeleta je lepší, jsou-li vajíčka dopředu zamíchaná a vyšlehaná (lze alespoň v hrnečku) a osolená, ale znám lidi, kteří vajíčka klepou přímo na brambory, pak osolí opepří, nechají vajíčka ztuhnout. Prostě, jak komu vyhovuje a co má rád.
Omeleta by měla jít snadno přesunout z pánve na talíř a pak – dobrou chuť!
Alternativy
Tohle jídlo je skvělé, přesto, že se často dělá ze zbytků. Tedy ze surovin, které zbudou z předchozího vaření. Proto lze i alternativně přidávat, co kdo má rád. U nás doma nechybí třeba kousek na drobno nakrájené klobásky, nebo španělská inspirace sýr, rajče. Většinou přidáváme až když brambory na pánvi začínají zlátnout.
Někdo si přidává třeba papriku, pro mě je to stejné jak s cibulí – ubírá pozornosti bramborům a vajíčkům, ale proti gustu…
Co přidáváte vy? Dejte mi vědět do komentářů.